Free cookie consent management tool by TermsFeed

Výš a ještě výš – úroky i hypotéky rostou dál

Mohlo by se zdát, že zájem o pořízení vlastního bydlení bude v současné době, která lze bez nadsázky nazvat krizí na všech frontách, na bodu mrazu. Opak je ale pravdou. Potřeba bydlet a nejlépe ve vlastním je tu stále s námi a tak mnohým nezbývá nic jiného než jít do hypotéky a koupě nemovitosti i za současných podmínek. Jak vypadá aktuální situace na trhu s nemovitostmi a co nás čeká v oblasti hypoték? 

Skutečný rozměr krize bydlení

K české nátuře a i do seznamu životních přání většiny Čechů patří potřeba vlastnění nemovitosti. Zcela se tímto vymykáme západoevropským standardům a vyspělým zemím, kde na vlastní byt, dům nebo snad rekreační objekt dosáhnou jen ti nejmovitější a standardem je bydlení v nájmu. V českých poměrech je bydlení v pronajatém bytě od určitého věku v mnohých očích vnímáno jako fatální životní neúspěch. Ať je to jak chce, a jak také ukazuje současnost –  za svým snem o vlastních čtyřech stěnách si neváháme jít tvrdě a hrdě s hlavou vztyčenou i v době krize a nejisté pandemické doby, kdy je dle oficiálních informací cena bytů v některých lokalitách nadhodnocená až o 30 %.   

Právě pandemie, která ochromuje celý svět a vykolejila společnost do dnešního dne už na téměř dva roky, dokázala s realitním trhem značně zacloumat a odhalit celkem velký problém jakým je akutní nedostatek bytů. Staví se jednoduše málo, kvůli komplikované byrokracii i velmi pomalu a starší byty (včetně těch často zatracovaných v panelových domech) jsou lukrativní investicí, která po zakoupení velmi často zůstává prázdná nebo slouží k pronájmu. Na každého zájemce o byt tedy čeká v podstatě velmi často čeká nelítostná přetahovaná s dalšími zájemci. Tak kdo dá víc?

ČNB se rozhodla zakročit

Jak jsme ale již zmínili, zájemců o vlastní bydlení i přes to všechno nikterak neubývá. Z obavy o ještě masivnější nárůst cen bytů a prodražení staveb rodinných domů zájem o hypotéky ještě více narostl a stoupá dál. Lidé si za poslední rok na bydlení půjčili téměř rekordních 400 miliard. To se rovná nárůstu zhruba o 40 % v porovnáním s rokem 2020. Ochota půjčit si více i na méně vyhovující bydlení v duchu hesla “malý, ale náš” je samozřejmě na zvážení každého. Hlavním problémem, který nedá v současné době spát nemalé části odborné veřejnosti, je nebezpečná dvojsečnost těchto rozhodnutí. 

Nabídka určuje poptávku a kde je vůle tam je cesta. Vysoké zadlužení v době krize s obavou, že může být ještě hůře, je první věc, ochota koupě předražené nemovitosti zase druhá. Právě druhý zmíněný problém vyhání ceny nemovitostí stále výš a dělá z nich komodity jen pro úzkou skupinu lidí. I proto se před koncem roku 2021 ČNB rozhodla zakročit. Od dubna 2022 začne platit plošné zpřísnění podmínek hypoték. Banky budou požadovat vyšší procento vlastních úspor pro schválení hypoték a dojde i na zvýhodňování mladších žadatelů do 36 let

Úroky rostly, rostou a dále budou

Bydlení bez úpisu k hypotéce si dnes zkrátka může dovolit jen skutečně málokdo. Kromě zpřísnění podmínek poskytování hypoték už dlouhodobě můžeme pozorovat i jejich zdražování, které ovlivňuje výše úrokové sazby. Úrokové sazby se dnes pohybují v průměru okolo 4–5 % a konstantně stoupají už po dobu téměř jednoho roku. Po uvedení nových hypotečních podmínek v platnost lze očekávat další úrokové navýšení. Některé průzkumy dokonce predikují až trojnásobný nárůst oproti současnému stavu.

Zásah ze strany ČNB i stoupající úrokové sazby by měly mít jasný účinek – zpomalit rychle stoupající rizikové zadlužování, snížení počtu hypoték a hlavně zbrzdění růstu cen nemovitostí, které dlouhodobě vzrůstají v mnohonásobně vyšším tempu než naše příjmy a platy. 

Současná situace a ani vyhlídky do blízké budoucnosti nejsou tedy vůbec růžové. Otázku, zda jít do velkého kompromisu a koupit byt či dům za stávajících podmínek si musí zodpovědět každý sám. Je také možné, že se právě nacházíme na pokraji velké změny a konce éry vlastnictví nemovitosti jako dosažitelného snu pro každého a masivního boomu nájemního bydlení. Kdo ví. Každopádně do celé situace vnesou světlo následující měsíce a další vývoj pandemie.

Navštivte: nabídka nemovitostí, dřevostavby


Zaujala vás naše nabídka? Ozvěte se nám!

Přejít nahoru
Scroll to Top